Nieuws

maart 15 2022

Wat is er aan de hand met Nikkel?

Afgelopen week is de handel in nikkel op de LME (beurs voor basismetalen) stilgelegd. Dit gebeurde nadat de koers explodeerde. De nikkelkoers, die in voorgaande weken koerste op een niveau van rond de € 24.000 per ton, schoot omhoog naar ruim € 70.000 en zelfs verder. Een verklaring hiervoor is een dreigend tekort aan nikkel door de sancties tegen Rusland. Dit land is goed voor ruim 20% van de wereldwijde productie van dit basismetaal. Nikkel is een bestanddeel van o.a. RVS (Roestvrijstaal). Nikkel wordt ook toegepast in accu’s van elektrische auto’s. 

Wat echter de grootste stijging veroorzaakte is een shortpositie van een Chinese bank. Naar verluidt ter waarde van zo’n 8 miljard. Een shortseller speculeert op een daling, maar in dit geval ging de prijs dus juist omhoog. Om de schade te beperken, gaan de shortsellers bijkopen, maar dat zorgt dan voor een verdere stijging van de koers. 

Naar verwachting zal de handel volgende week weer hervat worden. Op welke prijs de nikkelkoers dan weer zal openen, is op dit moment onzeker, en voor veel handelaren een spannende vraag.

We houden u graag op de hoogte in deze turbulente tijden.

 

Deel dit artikel op

Geschreven door
Willem-Jan van Pelt
wj@vanpeltrecycling.nl
+31 (0)85 48 943 30
Image