Nieuws

februari 1 2021

Wat is er aan de hand met de Zilverprijs?

Vorige week was er grote opwinding op de aandelenmarkten. Een groep beleggers die elkaar virtueel ontmoet op een platform heeft massaal aandelen van het bedrijf GameStop gekocht. Juist een bedrijf waarop een aantal grote hedgefunds hadden gespeculeerd dat de koers nog verder zou dalen. Door de aankopen van al die –veelal particuliere- beleggers explodeerde de koers, met wel 1500%! Met als gevolg torenhoge verliezen voor de shorters,  juist de hedgefunds die hadden gegokt op een dalende koers inderdaad. En grote winsten voor veel kleine beleggers die bij een lage koers waren ingestapt.

Deze kwestie heeft bij verschillende brokers en autoriteiten de alarmbellen doen rinkelen. Een aantal handelsplatforms legde de handel stil in het aandeel GameStop. 

Blok zilver

Maar die particuliere beleggers hebben de smaak te pakken, en nu de pijlen gericht op de zilverprijs. Omdat in veel elektronica edelmetalen zoals goud en zilver is verwerkt, volgen wij bij Van Pelt Recycling dagelijks de prijsontwikkeling van metalen (zoals koper, aluminium en nikkel)  en van edelmetalen (zoals goud, zilver, platinum, palladium). Al enkele jaren zijn experts de mening toegedaan dat de prijs van zilver te ver achter blijft bij de goudprijs.

De goudprijs hebben we vorig jaar zien stijgen, met name aan het begin van de corona-crisis. Maar zilver? Experts spreken over een flink opwaarts potentieel. En dat zien we sinds vorige week gebeuren. Want de zilverprijs is al met zo’n 15%  gestegen vorige week. En dat voornamelijk door het gerucht dat de grootbanken ook shortposities hebben op zilver, zoals bij het aandeel GameStop.

Momenteel wordt er veel hierover gesproken op social media, wat een verder opdrijvend effect kan hebben op de zilverprijs. De fysieke handel van zilverbaren en zilvermunten is ook sterk toegenomen. Omdat het hier een fysiek materiaal betreft, wat ook te vinden is op bijv. printplaten, is het onmogelijk om wereldwijd de handel in zilver te reguleren, zoals vorige week wel bij het aandeel GameStop werd gedaan.

Wij volgen uiteraard de edelmetaalkoersen nauwgezet, en adviseren u graag als u zilver wilt kopen of verkopen.

Deel dit artikel op

Geschreven door
Willem-Jan van Pelt
wj@vanpeltrecycling.nl
+31 (0)85 48 943 30
Image