Nieuws

maart 9 2020

Waardes van oude moederborden veranderen in rap tempo

Voor mij, als elektronica specialist bij Van Pelt Recyling, is de vermindering van waarde van oude elektronica een terugkerend thema.

Processors

Misschien kent u de processors van vroeger nog. Op de foto’s hieronder ziet u zo’n oude processor. Deze bevat meerdere grammen goud per kilo. Vergelijken we deze processor met een moderne i9 9900k processor dan bevat deze rond de 0,1 gram goud per kilo. Dat is een groot verschil!

Gelukkig is de rekenkracht niet gedaald: de oude Goldcap Intel heeft 60 Megahertz aan rekenkracht, terwijl de moderne i9 wel 5 Gigahertz bevat. Dat is wel 83 keer zoveel!

Moederborden

Dit geldt ook voor moederborden; het hart van de computer. Goud is een storingsvrij metaalsoort. En wordt daarom veel gebruikt op ICT componenten.

Voorheen werden bepaalde connectoren in een goudbad gedipt. Nu worden de componenten niet meer gedipt maar verneveld. Daardoor is de dikte van de goudlaag veel minder. Deze wordt uitgedrukt in Micron, ook wel: 0,001 millimeter.

Cyclus van aankoop naar uitslag

Bij Van Pelt Recycling zitten wij aan het einde van de cyclus. Er is geen fabrikant die ons informeert over de hoeveelheden edelmetalen op de printplaat. Wij kopen moederborden in en baseren ons op de uitslagen die wij krijgen nadat de printplaten door de refinery zijn ontdaan van edelmetalen. Dit proces kan maandenlang duren. Dat is de reden dat er veel tijd zit tussen de aankoop en de uitslag na de verwerking.

Bij Van Pelt Recycling kopen we vanaf heden de moedermoeder op onderstaande manier in.

Motherboard New Generation: moederborden met de paarse stekkers inclusief socket 462 en 370. 1 en 2 BGA chips

 

Motherboard Old Generation: socketnummer 1 t/m 7

 

Motherboard iCore: 0 BGA chips en een “L-vorm” in de socket

 

Benieuwd wat de waarde is van uw elektronica afval? Bekijk dan onze elektronica prijzen.

Deel dit artikel op

Geschreven door
Jan-Willem Dekker
janwillem@vanpeltrecycling.nl
+31 (0)85 48 943 30
Image