Recyclen volgens WEEELABEX / R2V3
Bij Van Pelt verwerken en recyclen wij dagelijks grote hoeveelheden elektronisch afval. Bij het bedrijfsmatig demonteren en verwerken van elektronica zijn bedrijven verplicht gecertificeerd te zijn volgens bepaalde normen, met name die van WEEELABEX en R2v3. Het voornaamste verschil is dat, hoewel R2v3 een internationale standaard is, deze voornamelijk in Amerika wordt toegepast. WEEELABEX is een Europese richtlijn. Deze wordt dus alleen in Europese landen gebruikt, maar is hier wel veruit de meest gebruikte richtlijn als het gaat om recyclen van elektronica.
Recycling volgens weeelabex
WEEELABEX staat voor Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence. Door te voldoen aan deze kwaliteitsstandaard tonen wij aan dat we op een vertrouwde en milieuverantwoorde manier elektronica-afval verwerken. De richtlijnen die gevolgd moeten worden, dragen bij aan een optimaal verwerkingsproces, met als doel op een duurzame en milieuvriendelijke manier zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit elektronica-afval.
Het recyclen van elektronica op een verantwoorde manier kent verschillende facetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het veilig verwijderen en afvoeren van batterijen en accu’s om brand te voorkomen. Daarnaast is het verantwoord omgaan met data tevens van groot belang. Veel oude elektronische apparaten (wel of niet werkend), bevatten namelijk nog vaak data. Benieuwd hoe wij dit doen? Bekijk dan onze pagina over datavernietiging.
Recyclen conform r2v3
Hoewel we bij van Pelt Recycling niet officieel R2v3 gecertificeerd zijn, recyclen we wel grotendeels volgens dezelfde normen, omdat deze vrij gelijk zijn aan WEEELABEX:
- Zowel WEEELABEX als R2v3 richten zich op verantwoord afvalbeheer en streven ernaar om de milieu-impact te minimaliseren door recycling en veilige verwerking van elektronisch afval.
- Ze vereisen de naleving van strikte milieu-, veiligheid- en gezondheidseisen, inclusief de veilige behandeling van gevaarlijke materialen.
- Ze hanteren een op traceerbaarheid gebaseerde benadering om de stroom van elektronisch afval te volgen, van de inzameling tot de uiteindelijke verwerking.
- Audits en certificering door derden zijn verplicht om te waarborgen dat bedrijven aan de gestelde eisen voldoen.
- Beide normen ondersteunen de bredere doelstelling van een circulaire economie en bevorderen verantwoord hergebruik en recycling van materialen.
- Beide normen geven richtlijnen voor het veilig omgaan met data in de recycling van elektrische en elektronische apparaten.